
Ce este Zero Waste?
Ce este Zero Waste?
Borcanele pentru gunoi sunt la modă. Produsele fără plastic sunt populare. Reutilizabilele sunt în vogă. Chiar și compostarea a devenit cosmopolită.
Stilul de viață zero waste primește multă atenție în presă, dar ce este zero waste? Ce își propune să realizeze?
Pur și simplu, să nu trimită nimic la groapa de gunoi. Zero. Nimic. Nada.
Desigur, răspunsul real este mult mai complex decât plastic = rău, pentru că implică o redefinire a modului în care vedem fluxul resurselor noastre transformându-se în deșeuri și înapoi. Așadar, hai să ne (a)runcăm în modul în care zero waste caută să elimine gunoiul chiar de la sursă.
Lista noastră de considerații pentru definirea Zero Waste
1. Definiția Zero Waste
2. Conceptul individual de zero waste
3. Conceptul sistemic de zero waste
4. Schimbările mici creează schimbări sistemice
1. Definiția Zero Waste
În ciuda statutului său recent de trend, conceptul de zero waste nu este de fapt nou. Expresia datează din anii 1970, când a fost (probabil) inventată de Zero Waste Systems Inc.
Astăzi, cea mai comună și acceptată la nivel internațional definiție a zero waste este cea dată de Zero Waste International Alliance.
"Conservarea tuturor resurselor prin mijloace de producție, consum, reutilizare și recuperare responsabilă a produselor, ambalajelor și materialelor, fără ardere și fără deversări în sol, apă sau aer care amenință mediul sau sănătatea umană."
În cadrul acesteia, trebuie să înțelegem că există două laturi ale zero waste: latura practică (care se ocupă mai mult de acțiunile noastre ca indivizi) și latura conceptuală (care se ocupă de designul sistematic).
Mare parte din lucrurile zero waste pe care le vedem în presă astăzi se ocupă de latura practică - cum ar fi ambalajele zero waste, magazinele online zero waste și cumpărăturile în vrac.
Nu ne înțelegeți greșit; suntem și noi fani ai tuturor acestor lucruri, dar viitorul planetei depinde în cele din urmă de ceva mai mare. Să vedem ce înseamnă zero waste pentru ambele laturi.
2. Conceptul Individual de Zero Waste
Orașul San Jose, California rezumă cel mai bine zero waste în practica consumatorilor: "Zero waste implică schimbarea modelelor de consum, gestionarea mai atentă a achizițiilor și maximizarea reutilizării materialelor la sfârșitul vieții lor utile."
Ceea ce este o modalitate elegantă de a se referi la cele 5 R-uri ale zero waste, care sunt:
1. Refuză (Refuse) ceea ce nu ai nevoie (plastic de unică folosință, pungi de plastic pentru cumpărături, aparate de ras din plastic, pahare de cafea etc.). Investiția în mai multe produse reutilizabile zero waste poate ajuta la reducerea dependenței de articolele de unică folosință.
2. Reduce ceea ce ai nevoie (nu mai cumpăra haine noi, reduce frecvența cu care speli rufele, nu face mereu upgrade la cel mai nou smartphone).
3. Refolosește (Reuse) fie cumpărând la mâna a doua, închiriind sau reparând și refolosind lucrurile.
4. Reciclează doar ceea ce nu poate fi eliminat prin cele trei de mai sus.
5. Putrezește (Rot) ce a rămas. Beneficiile compostării merg mult dincolo de simpla reducere a deșeurilor la groapa de gunoi și acest lucru ne-a salvat personal o cantitate enormă de deșeuri.
Acestea sunt practic ordinea în care să reduci deșeurile pentru a-ți optimiza stilul de viață cu deșeuri reduse. Dacă nu poți face pasul unu, treci la următorul și așa mai departe.
Bazate pe Ierarhia Gestionării Materialelor, cele 5 R-uri nu sunt nici ele un concept nou, deși Bea Johnson de la Zero Waste Home (practic, pionierul zero waste al secolului 21) este adesea atribuită ca aducându-l în atenția publicului.
Să vorbim despre borcanele de gunoi
Poate că ești familiarizat cu acele intimidante borcănele de gunoi promovate de unii adepți dedicați ai zero waste. Este un ajutor vizual triumfător pentru a dovedi cât de puțin gunoi poate produce cineva dacă încearcă.
Borcanul de gunoi este un subiect de dezbatere în cercurile de sustenabilitate, deoarece lipsa gunoiului nu înseamnă lipsa deșeurilor. Risipa de apă, emisiile și utilizarea substanțelor chimice sunt toate moduri prin care putem irosi resursele prețioase ale planetei.
De asemenea, face ca mișcarea zero waste să fie mult mai intimidantă pentru începători și pentru cei din afară, când în realitate, nu trebuie să-ți limitezi gunoiul personal de un an la un borcan pentru a te alătura distracției zero waste. Deși nu este intenționat, borcanul de gunoi promovează un mesaj de perfecțiune care pur și simplu nu este realitatea zero waste pentru majoritatea oamenilor.
Suntem adepții progresului în detrimentul perfecțiunii. A merge spre zero waste ar putea însemna încorporarea unui nou sfat zero waste în rutina ta zilnică în fiecare săptămână, și aceasta este o modalitate perfect acceptabilă de a aborda mișcarea - și cu siguranță mult mai bună decât să te descurajezi și să renunți complet pentru că simți că nu faci suficient.
Dar dacă ai nevoie de un borcan de gunoi pentru a te ajuta să-ți motivezi călătoria spre zero waste, atunci toată puterea fără plastic ție!
Reciclare vs. Zero Waste
S-ar putea să te gândești: "Reciclez tot timpul! Nu contează asta ca reducere a deșeurilor mele?"
Pentru a fi sinceri, nu. Doar 5-6% din plasticul pe care l-am pus cu sârguință în acele coșuri albastre este de fapt reciclat, deci în mod clar, reciclarea nu este soluția de mediu pe care am crezut-o cu toții - mai ales având în vedere că reciclarea implică adesea transport peste mări.
Cu alte cuvinte, reciclarea este un plasture care caută să gestioneze deșeurile, în timp ce zero waste caută să le elimine de fapt (și implică mai mult decât doar gunoiul fizic din gropile de gunoi). Reciclarea este doar o ultimă soluție a zero waste, ceea ce înseamnă că ea singură nu este o soluție suficientă pentru problemele de deșeuri de mică sau mare anvergură.
3. Conceptul Sistemic de Zero Waste
Din păcate, limitarea deșeurilor noastre personale la borcane mici nu este suficientă atunci când iei în considerare că cele mai multe deșeuri apar cu mult înainte să cumperi de fapt produsul sau când produsul ajunge în cele din urmă la groapa de gunoi.
Rezidentul mediu din Uniunea Europeană produce aproximativ 1,3 kg de deșeuri pe zi - ceea ce este o cantitate semnificativă, dar variază mult între țările membre.
În total, UE generează aproximativ 225 milioane de tone de deșeuri municipale anual. Dacă facem calculele, asta înseamnă că rezidenții UE sunt responsabili pentru aproximativ 175 milioane de tone de deșeuri pe an. Dar de unde vin celelalte 50 de milioane de tone?
Circularitatea de la leagăn la leagăn
Societatea operează în prezent printr-un tren cu sens unic de Extracție-Producție-Consum-Eliminare. La capătul liniei, produsele sunt aruncate, pentru a nu mai fi folosite niciodată. Acest lucru se numește "de la leagăn la mormânt".
Zero waste ia acest sistem industrial linear și îl face ciclic, la fel ca în natura însăși. Gândește-te: nimic în natură nu este gunoi. Literalmente TOTUL este reutilizat pentru a crea ceva nou. Luând resursele aruncate și integrându-le în sistemul de producție, am putea crea în mod realist un sistem cu circuit închis.
Dar nu toate materialele - plasticul pe bază de petrol, de exemplu - sunt resurse valoroase și oferă puțină valoare de reutilizare. Acestea trebuie eliminate complet din producție într-un sistem zero waste.
Pentru ca o astfel de economie circulară să devină realitate, avem nevoie de schimbări sistemice prin reguli și reglementări care să susțină responsabilitatea producătorului (atât în extracția resurselor, designul produsului, cât și în producția în sine).
Avem nevoie, de asemenea, de o infrastructură de recuperare a resurselor pentru a înlocui gropile de gunoi și incineratoarele. Dacă iei în considerare cât de puține municipalități oferă chiar și compostare comercială, eșuăm destul de tare la asta.
4. Schimbările Mici Creează Schimbări Sistemice
După ce am prezentat-o în acest fel, s-ar putea să pară că latura practică a zero waste este nesemnificativă în comparație cu imaginea de ansamblu. Poate o singură persoană să facă cu adevărat o diferență?
DA! Alegerea ta zero waste contează!
Cu siguranță nu vrem să pleci de aici gândindu-te că eforturile tale sunt în zadar. În timp ce noi, consumatorii, s-ar putea să avem puțin control asupra industriei în sine, avem control asupra altor lucruri care în cele din urmă duc industria înainte. Alegerile noastre mici afectează în mod inerent direcția în care va merge.
Brandurile pe care alegem să le susținem și produsele pe care le cumpărăm informează producătorii despre ce fel de lucruri să facă. Dacă nu cumpărăm articole ieftine, de unică folosință, vor înceta să le mai producă. Cu cât cumpărăm mai puțin, cu atât se va produce mai puțin în general.
Ca să nu batem o planetă muribundă, dar ne rămâne din ce în ce mai puțin timp să așteptăm ca sistemul să se schimbe singur.
Populația crește exponențial - atât de mult încât O.N.U. prezice că planeta noastră va trebui să susțină 9,7 miliarde de corpuri până în 2050 - și planeta noastră pur și simplu nu poate susține asta la rata actuală de extracție și eliminare a resurselor.
Zero waste nu mai este opțional; este necesar, și începe cu indivizi împuterniciți. Alegând mai puține produse care sunt mai puțin toxice, mai durabile, reutilizabile și reparabile, putem face ca cultura noastră de aruncare să fie ultimul lucru care ajunge la groapa de gunoi.